We leerden Berre kennen, een beer die gek is van verzamelen. Zo verzamelt hij schelpen, knopen, paperclips,… van alles en nog wat! Als hij wat tegenkomt verdwijnt het in zijn broekzak om later te sorteren. Maar, die spullen in de broekzak, dat vindt vriendinnetje Fleur (de eend) helemaal niet zo prettig. Haar wasmachine gaat telkens stuk, of er zitten allerlei pluisjes op de was…
Als Fleur weer eens boos wordt maakt Berre een wandeling. Hij vindt een papiertje dat hij – je raadt het al – wil verzamelen. Als Berre het briefje leest blijkt het eentje van Fleur te zijn. Een liefdesbrief waarin staat dat Fleur niet houdt van die spullen in de was, maar wel erg veel houdt van Berre.

In de klas gingen onze kleuters met de iPad op zoek naar verzamelingen, in de poppenhoek konden de verzamelingen van Berre gezocht en gesorteerd worden en in de knutselhoek maakten onze kleuters eigen verzamelingen. We knutselden met allerlei verzamelingen een cadeau voor mama. Wat dat is, dat gaan we nog niet verklappen!

We leerden dat het leuk en handig kan zijn om dingen te verzamelen. Maar, het is ook nodig om dingen die je niet meer kan gebruiken, zoals afval, weg te gooien. Maar, hoe moet dat dan precies?
We gingen met onze kleuters in de schoolomgeving op zoek naar afval. We vezamelden maar liefst 2,2kg afval. Onze kleuters kregen veel bekijks en zelf een applaus van mensen die rond onze school wonen. Maar het gekste? We vonden, tot grote verbazing van de juffen, een échte liefdesbrief op straat! Net zoals Berre in ons verhaal! Ook wij stonden vol verbazing te kijken. “Hoe kan dat nu?! Van Fleur misschien?” Wat hebben we gelachen.

In onze klas leerden we afval sorteren. Wat kunnen onze kleuters dit al goed! Ook maakten we kennis met een afvalkalender op kleuterniveau. De ene kleuter vertelt wanneer (dag of kleur van de dag) de vuilniswagen langskomt en wat hij komt ophalen. De andere kleuter probeert dit visueel te maken op zijn/haar kalender. Een spel rond luisteren en spreken.
We oefenden het onderscheiden van geluiden van materialen: hoe klinkt een blikje of hoe klinkt geritsel van plastic? We werkten rond de begrippen: hard, zacht, licht, zwaar, (niet) magnetisch en drijven en zinken.

Ook Kaatje Klank kwam nog eens langs: we herhaalden eindklank |S|
Je hoort het al: we hebben alweer flink gewerkt!
Oh, wat worden onze Zebra’s groot.