In de eerste week van dit thema gingen we aan de slag met groenten en fruit ter voorbereiding op de opening van ons restaurant. Het is immers belangrijk dat je als kok natuurlijk al jouw ingrediënten eerst goed leert kennen. We gingen al snel aan de slag met allerlei spelletjes om op een speelse manier meer te weten te komen over de verschillende fruitjes. Als kok moet je natuurlijk ook eerst al jouw eten eens proeven vooraleer je het aan je klanten serveert dus ook dat hebben we gedaan aan de hand van elke dag een waarneming te organiseren van een stukje fruit.

Wanneer we alle soorten fruit en groenten onder de knie hadden, was het hoog tijd geworden om de deuren van ons restaurant te openen. Om er zeker van te zijn, dat we het goed gingen doen in de klas, zijn we eerst een kijkje gaan nemen in het restaurant ‘De Vondel’. We hebben er uitleg gekregen van een echte ober en kok en mochten zelfs een kijkje gaan nemen in de keuken. Van al dat luisteren en kijken, hadden we wel wat honger en dorst gekregen. We werden er verwend met een lekkere pannenkoek en een drankje naar keuze. Na het bezoek aan het restaurant namen de kleuters maar al te graag de rol als kok, ober en klant op zich. Ze genoten er zichtbaar van om de verschillende taken door te voeren. Hieronder vinden jullie een kort overzicht van de stappen die de klanten in ons restaurant moesten doorlopen.

  1. De klanten namen plaats aan de tafel. De tafel werd steeds opnieuw gedekt door de ober met de nodige voorwerpen (bord, bestek, glas, menukaart)
  2. Wanneer de klanten hun eten hebben gekozen, roepen ze de ober en deze neemt het eten op en vertelt aan de kok wat de klanten willen eten.
  3. Van zodra de kok de bestelling te horen krijgt, gaat hij/zij aan de slag om het eten te bereiden.
  4. Wanneer het eten klaar is, wordt deze door de ober geserveerd aan tafel.

Wat was het fijn om met z’n allen een restaurant te openen in de klas. We gaan dit avontuur niet snel vergeten en nu weten we hoe we onze mama en papa eens goed kunnen verwennen!