In dit thema stond uiteraard het prentenboek ‘De 3 biggetjes’ van Kathleen Amant in de kijker. We hebben ons gefocust op de verschillende bouwmaterialen die de biggen gebruikten, wie er allemaal in het verhaal meespeelden en wat ze precies in het verhaal deden.

De kapoenen werden bij binnenkomst van de klas meteen meegetrokken in het verhaal doordat er takken, stro en wat stenen in onze kring lagen. Bij het materiaal stond ook steeds een big. De kinderen hadden al snel door over wat we gingen leren en waren dolenthousiast.

In dit thema kon uiteraard de bouwhoek niet ontbreken en wat hebben de kapoenen mooie huizen gemaakt voor de biggen. Wanneer de huizen klaar waren, kwam de wolf net zoals bij de biggen zelf eens testen of de huizen stevig genoeg waren. Gelukkig zijn de kapoenen echte bouwkampioenen dus de biggen moesten deze keer niet vrezen.

Naast de bouwhoek zijn er ook nog andere leuke activiteiten binnen dit thema zoals;

  • De wiskundige begrippen eerste-tweede-derde-laatste inoefenen met zowel concreet materiaal als op papier en zelfs op de computer.
  • Het blaasspel waarbij de kinderen konden testen met verschillende materialen of ze evengoed konden blazen als de wolf.
  • Het samenwerkingsspel waarbij er 3 kapoenen de 3 biggetjes zo snel mogelijk in veiligheid moeten brengen vooraleer de wolf hun kan pakken.
  • De verteltafel waarbij de kinderen het verhaal zelf kunnen uitspelen. Dit was echt één van de favoriete hoeken van de kapoenen. Het was zo mooi om te zien, hoe alle kinderen het verhaal op hun eigen manier uitspeelden. Sommigen deden het helemaal alleen en andere kozen er dan weer voor om dit echt met een 4-tal kindjes uit te spelen zodanig dat ieder maar 1 rol had.

De exploratietocht was toch 1 van de hoogtepunten van dit thema.  Tijdens deze wandeling rond de scholen gingen de kapoenen kijken naar de verschillende bouwstijlen en nog belangrijker gingen we op zoek naar huizen die van stenen, takken en stro waren gemaakt. Een huis van stro hebben we helaas niet gevonden tijdens onze wandeling maar eigenlijk waren we wel best blij want zo waren we zeker dat alle mensen in de huizen veilig waren voor de wolf.

Kortom dit was een thema waarin we veel hebben geleerd op het vlak van bouwen en wat nu precies het stevigst is.